Volvo Amazon -69

Talleissa tapahtuu? Kaikenlaiset projektit tänne

Moderators: sbc350, Luke

GeneralO
Posts: 114
Joined: Sat Jan 04, 2014 8:32 pm

Volvo Amazon -69

Postby GeneralO » Sat Jan 18, 2014 1:55 am

Terves.

Jos sitä tännekin jonkinlaista sepustusta tuosta Amazonista kirjoittelisi. Kaikenlaista kerennyt jo tekemään tässä reilun kolmen vuoden aikana, välillä aktiivisemmin ja välillä rauhallisemmin, mutta yritän näin aluksi saada aikaan edes jonkinlaisen koosteen. Auto on ollut minulla lokakuusta 2010 asti, jota ennen se oli seisonut muutamia vuosia pihalla kehnon kuntonsa ja katsastamatta jäämisen vuoksi.

Ostokunto:
Image
Image
Oli muuten pieni homma saada tuo traileriin, jarrut "vähän" jumissa... :mrgreen:

Sisustakin vähän homeessa:
Image

Kone lähti kyllä suht kivuttomasti käyntiin. Uudet bensat vaan tankkiin, apuvirtaa ja avaimesta käyntiin.

Projekti alkoi tietty purkamisella, ja peltihommilla. Hitsaamista ei loppujen lopuksi ihan mahdottomasti ollut, takakaaret, takapyöränkotelot, vähän takakontin pohjaa, helmapeltien takaosat, sekä sitten muutama muu paikka sinne ja tänne. Tässä takakaari heftattuna:
Image
Tuosta sitten hiljalleen hitsaamista ihan umpeen asti, sauman tasoitus, koritina ja kitti. Tuossa järjestyksessä tuli tehtyä kaikki muutkin julkisivun paikat.

Piti vähän hioa, kattoa lukuunottamatta koko auton yli oli vedetty ruiskukitti. Oli sitten tietysti kuplinut joka paikasta irti, eli eipä oikein muuta vaihtoehtoa kuin hioa pellille. Lokaritkin tuli siinä samalla tempastua pellille:
Image

Epoksia, tuon päälle tuli sitten vielä musta Normadur:
Image

Työttömänä "vanhoilla päivillä" läksin sitten vielä amiksen automaalauspuolelle, tottahan toki oma lehmä ojassa, eli volovo koululle vaan! :lol:
Image

Epoksia:
Image

Hiontaväriä:
Image

Pintavärit ja lakat veti opettaja, itse en uskaltanut. Katto ensin:
Image

Ja alaosa:
Image

Piti ostaa välissä motivaatiovanteetkin, Gragar Smoothie 7x15":
Image

Taka-akseli puhallettuna:
Image

Etupalkki puhallettuna, maalattuna epoksilla ja Normadurilla (kaikille tukivarsille ja taka-akselille sama toimenpide):
Image

Bensatankin kunnostelua, putsattuna:
Image

...ja maalattuna:
Image

Siinä tais olla suurimmat hommat ennen ajoon ottamista. Sittenpä vaan kromiosien kiillotusta yms. osien putsailua, laikkaa jousille ja auto nippuun. Oviin ja takaluukkuun tilasin kaikki tiivisteet, oli orkkikset jo melko rapsakassa kunnossa. Tämä kuva taitaa olla juuri leimansaannin jälkeen, kesäkuulta 2012 (kuvan päiväys näyttää vähän muuta):
Image

Tuommosena tuli ajeltua kesä 2012. Tekniikkana siis vakio B20. Muuten toimi hyvin, mutta lämpöongelmat riivasivat varsinkin kaupunkiajossa, ja tietysti vähän laiskansutjakka.

Syksyllä 2012 ostin valmiiksi vähän piristetyn koneen. Paketti sisälsi: Weber 32/36, Misab imusarja, D nokka ja höylätty isoventtiilikansi. Lisäksi ostin vielä Marteliuksen peltisatsin ja Simonssin 2" putkiston. Tuolla setillä mentiin kesä 2013, muuten pelasi ihan hyvin mutta öljyä kului ja vuoti suht rajusti. Tällä hetkellä molemmat koneet on purettu osiin, molemmista otettu parhaat palat, ja kaikki tarvittavat osat ovat käyneet koneistamolla. Näistä kahdesta koneesta kasataan yksi hyvä. Kirjoittelen tulevasta koneesta myöhemmin lisää, tämä osio on tuoreessa muistissa, kun nyt viimeisimmäksi olen moottorihomman kanssa puuhastellut.

Keväällä 2013 hommasin ilma-alustahilut, Lowtoysin DIY -sarja manuaaliventtiilein. Makkarapalkeet joka nurkkaan.
Image
Image
Image
Image

Alustaan on hommattu nyt magneettiventtiilit (8kpl, SMC 3/8). Alustaan tulossa vielä muitakin muutoksia, pitäs päästä alemmas...

Sisusta on vieläkin pahasti kesken, penkit olen kuitenkin vaihtanut. Ovat kotoisin Volvo 850 T5:sta, alkuperäiset nahkapenkit. Hyödynsin Amazonin etupenkeistä omaa runkoa että saa selkänojat kippaamaan. Vanha ja uusi:
Image
Image

Takapenkkikin samaisesta kasipätkästä. Selkänojan runkoa piti kaventaa noin 50mm, ja istuinosaan piti kaivella monttu kardaanitunnelille, kehno kuva:
Image

Oviverhoiluitakin olen ommellut, PITKÄÄN on mennyt... Tehnyt aina silloin, kun ei ole jaksanut ajella hallille asti, mutta jotenkin on pitänyt saada aika kulumaan kämpillä :lol:
Image

Nyt en jaksa ennee kirjottaa. Jatkan myöhemmin.
Volvo Amazon -69 / Opel Kadett B -72 / Chevrolet Bel Air '63

GeneralO
Posts: 114
Joined: Sat Jan 04, 2014 8:32 pm

Re: Volvo Amazon -69

Postby GeneralO » Sat Jan 18, 2014 3:05 pm

Nonniin, josko nyt jatkaisi tuosta koneesta.

Syksyllä tekniikka irti. Tuon jälkeen kori hinattiin kaverin talliin talvehtimaan, koska en arvellut tehdä nyt talven aikana sille mitään, olisi vaan ollut edessä pyörimässä. Keväämmällä käyn sitten takasin omaan talliin.
Image

Kone auki:
Image

Väljä lohko, männät kuluneet, kampurassa ja laakereissa reiluhkoja kulumisen jälkiä, venttiilit nähnyt parhaat päivänsä, seeteissä sanomista yms... Sitten kaivelin nurkista Amazonin orkkis-tekniikan, se kun ei kuluttanut öljyä juuri yhtään ja oli muutenkin lämpöongelmia lukuunottamatta hyvä. Huoltokirjassakin oli maininta suht laajasta konerempasta vuodelta -93, eikä sen jälkeen ole mahdottomasti kilometrejä tullut. Lohko on porattu 030" ylikokoon vuonna -93, samalla kampura koneistettu 010" ylikoon laakereille. Lohkoon riitti siis nyt pelkkä hoonaus, kun oli sylinterit vielä mitoissaan. Samalla plaanattiin taso, kun oli lämpöongelmista johtuen suht tiukasti pahvi kiinni, melkein piti piikata irti... Kampurakin mitattiin, sekin osoittautui vielä oikein hyväksi. Vaihtoivat uudet nokka-akselin laakeritkin.

Tuosta viri-koneesta hyödynsin isoventtiilikannen, josta kaivelin pakokanavista ohjurien "kukkulat" ja vähän ohjureitakin pois, ja kiillotin pakokanavat:
Image

Kansikin kävi koneistamolla. Taso plaanattu, kaikki pako-ohjurit ja yksi imuohjuri vaihdettu, seetit koneistettu ja uudet venttiilit.

Kiertokangissakin oli vähän sanomista, ja nekin on koneistamolla fiksattu. Ylähelat on vaihdettu, laakeripesät koneistettu. Aika puhtaaksikin ovat jollain konstilla saaneet 8-) :
Image

Maalatakin tietysti piti. Teräsharjalaikkaa ja rasvanpoistoa:
Image
Image

Ja sitten maalia. VHT:n Engine enamelillä maalasin. Tuli tuosta ulkokuoresta niin isänmaallinen, niin koneesta sitten tämmönen... :D
Image
Image
Image
Jännästi näyttää eri sävyä olevan kuvissa osat, mutta kyllä ne on samalla maalilla kaikki maalattu. Kuvat hämää.

Seuraavaksi oiskin sitten itse kasaaminen, jahka saan Ruotsista tilaamani laakerit, tiivisteet ja männänrenkaat itselleni. Ostoslistalla on vielä kärjetön sytytys ja teräsjakopää.
Volvo Amazon -69 / Opel Kadett B -72 / Chevrolet Bel Air '63

User avatar
herrakani
Posts: 480
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:50 pm
Location: Helsinki

Re: Volvo Amazon -69

Postby herrakani » Sat Jan 18, 2014 4:23 pm

Kyllä tuo lohko vaatisi sen et teippaat ristin siihen ja maalaat loput siniseksi. :D

Hieno Amazon. Etupenkit taitaa vaatia hieman nahkamaalia?
BMW M5 SBC 1993

GeneralO
Posts: 114
Joined: Sat Jan 04, 2014 8:32 pm

Re: Volvo Amazon -69

Postby GeneralO » Sat Jan 18, 2014 5:10 pm

herrakani wrote:Kyllä tuo lohko vaatisi sen et teippaat ristin siihen ja maalaat loput siniseksi. :D

Hieno Amazon. Etupenkit taitaa vaatia hieman nahkamaalia?


Itseasiassa venttiilikoppan meinasinkin ensin vetästä noin :lol: ei sitten kehdannutkaan. Joo nahkamaalia kaipailisivat, ainakin tuo toinen on melko pahasti persusosastaan kulunut. Siihen pitäs halkeamiin semmonen vahvistustököttikin laittaa, että ei pääse repeämään. Takapenkki on vielä aika hyvässä kunnossa, sille ei tarvitsisi tehdä mitään. Täältä varmaankin jossain vaiheessa tilailen hoitomyrkyt: http://detailingshop.fi/nahkapenkkien%20hoito

Ratista vois tässä vielä jonkun sanasen. Viime kesän oli puinen Grant rattina, hieno, mutta melko jäykkä kääntää... Hommasin sitten Volvo Duett/Pv ratin, jota fiksailin.

Ostokunto:
Image

Muutamat halkeamat oli, lähinnä tuossa puolan ja kehän risteämässä:
Image

Halkeamat auki:
Image

Liimaa:
Image

Tasoittelua:
Image

Kittiä ja hiontaa:
Image

Maalattuna ja kasattuna. Kehän hinkkasin autosolilla puhtaaksi, ja laitoin bulletin. Bulletin piti tulla ensin Granttiin, mutta jäi sitten laittamatta.
Image
Volvo Amazon -69 / Opel Kadett B -72 / Chevrolet Bel Air '63

User avatar
herrakani
Posts: 480
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:50 pm
Location: Helsinki

Re: Volvo Amazon -69

Postby herrakani » Sat Jan 18, 2014 8:19 pm

Mullakin on lipputeemaa tossa Custom Cruiserissa, tosin Etiopian lippu. Anna mennä vaan, Ruottalaanen autohan se on joka tapauksessa.

Ite käytän ehjissä istuimissa hoitoaineena satulasaippuaa suoraan hevososastolta.
Maalia en muista mist ostin mutta varmasti juuri tuonkaltaista kamaa mitä tuossa linkissä oli.
BMW M5 SBC 1993

GreenThing
Posts: 63
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:50 pm
Location: Kärkölä, Finland

Re: Volvo Amazon -69

Postby GreenThing » Sat Jan 18, 2014 8:47 pm

Miellyttävän raikas matsoni. :ugeek:

Pikku-Kalle
Posts: 539
Joined: Sat Feb 09, 2013 9:54 am
Location: Kajaani
Contact:

Re: Volvo Amazon -69

Postby Pikku-Kalle » Sun Jan 19, 2014 6:16 am

Noni, lähtihän se oikeen hyvin käyntiin. Siis triidi. 8-) Korjasitko ratin jollai omalla ratinkorjaustöhnällä? Ite korjasin epoksilla ku oli kuulemma hyviä kokemuksia. En hipeltäny iha loppuu vaa jäi pikku rakoja; ja ylläri ni toi on ruennu halkeilee taas niistä kohti mistä oli halaki. :roll: Toki eipä oo nii väliä kun toi sisustaki suap olla rokkenrolli. 8-) Tai oikeestaa pittää olla! :D

User avatar
sbc350
Posts: 1532
Joined: Wed Nov 07, 2012 6:24 pm
Location: Hollola, Finland
Contact:

Re: Volvo Amazon -69

Postby sbc350 » Tue Jan 21, 2014 7:20 am

Hieno on amazoni ja taito tekiällä hyppysissä 8-)

GeneralO
Posts: 114
Joined: Sat Jan 04, 2014 8:32 pm

Re: Volvo Amazon -69

Postby GeneralO » Tue Jan 21, 2014 10:59 pm

Pikku-Kalle wrote:Noni, lähtihän se oikeen hyvin käyntiin. Siis triidi. 8-) Korjasitko ratin jollai omalla ratinkorjaustöhnällä? Ite korjasin epoksilla ku oli kuulemma hyviä kokemuksia. En hipeltäny iha loppuu vaa jäi pikku rakoja; ja ylläri ni toi on ruennu halkeilee taas niistä kohti mistä oli halaki. :roll: Toki eipä oo nii väliä kun toi sisustaki suap olla rokkenrolli. 8-) Tai oikeestaa pittää olla! :D


Korjasin tuolla epoksiliimalla, saapi nähä että kestääkö :? Aukasin nuo halkeamat ihan rautaiseen "runkoon" asti, ja yritin puhdistaa hyvin. Aika näyttää tuloksen :lol:

sbc350 wrote:Hieno on amazoni ja taito tekiällä hyppysissä 8-)


Kiitokssii! Kaiken pyrin tekemään mahdollisimman pitkälle itse, ei sitten tarvii muita syytellä jos tulee pazkajälkeä :mrgreen:

Konehuone on vielä orkkisvärissään, senkin maalaan tuolla ulkokuoren Scania bluella keväämmällä. Magneettiventtiilien lisäksi alustaa olisi tarkotus päivitellä muutenkin, mielessä olisi watt-link, sekä kardaanitunnelin loppupään nostaminen. Jousienkin paikkoja voisi muutella, niin tippuisi taas muutaman sentin, tosin tällöin menisi pakoputkikin uusiksi...

Mielessä onkin käynyt, että leimaan tuon eräässä kuvassakin kuikuilevan B Kadetin kevääksi, ajelen sillä sitten kevään/alkukesän kesäautoilufiilistelyt ja rakentelen rauhassa Amazonia.

Ruotsista tilatut osat ois seurannan mukaan noudettavissa matkahuollosta, vaan miepä oonkin nyt toisella puolella Suomea koulutusreissulla :? nooo, viikonloppuna jos kerkeis jatkaa.
Volvo Amazon -69 / Opel Kadett B -72 / Chevrolet Bel Air '63

Pikku-Kalle
Posts: 539
Joined: Sat Feb 09, 2013 9:54 am
Location: Kajaani
Contact:

Re: Volvo Amazon -69

Postby Pikku-Kalle » Wed Jan 22, 2014 5:21 am

Sitte ku helmat on maassa niin auto on tarpeeks matala. :roll:


Return to “Projektit”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests